torsdag 4. juni 2009

This is England


This is England er en britisk film fra 2006. Den er skrevet og regissert av Shane Meadows, som er kjent for å ha regissert filmer som for eksempel Dead man's shoes og A room for Romeo Brass. Filmen handler om unge skinheads og handlingen foregår i England i juli 1983.

"Skinhead" er et engelsk begrep for en hårmote, men også ikke minst en subkultur som oppstod blant arbeiderklasseungdom i Storbrittania på slutten av 1960-tallet. De såkalte skinheadsene var opprinnelig påvirket av britiske mods og jamaicanske rude boys - spesielt med tanke på stil, musikk og generell livsstil. Det var i begynnelsen veldig noemalt med mørkhudede skinheads, men etterhvert stod skinheadsenes holdninger til rase og politikk veldig sterkt, og skinheadsene delte seg inn i grupper ut ifra dette. Skinheadsene kan gjenkjennes på klesdrakten og det snauklipte håret. Klesdrakten består i hovedsak av bukseseler, korte og/eller oppbrettede bukser og lørstøvler. Det var slettes ikke uvanlig at disse plaggene var fra anerkjente merker som for eksempel Ben Sherman, Fred Perry, Doc. Martens, Lonsdale eller Levi's.

This is England handler om 11 år gamle Shaun som er et venneløst mobbeoffer. Han mistet faren sin i Falklandskrigen, som han tar tungt. Shaun kommer etter hvert i kontakt med en eldre vennegjeng som han får innpass i, og han opplever med det en etterlengtet tilhørighet. Videre i filmen blir Shauns nye vennegjengs leder, Combo, sluppet ut av fengsel. Combo er proppet full av innestengt raseri og sinne som han må få utløp for. Dermed blir unge Shaun plutselig viklet inn i farlig nasjonalisme.

Personlig likte jeg This is England veldig godt. Den får på en interessant og usensurert måte frem hvordan tilsynelatende normale og fornuftige gutter ender opp med å hate intenst.

Ingen kommentarer: